Echte leiders bezien een onderwerp vanuit allerlei perspectieven en kunnen vanuit dit brede blikveld de juiste beslissingen nemen. Hun geest is kalm, beheerst en geconcentreerd. Ze laten zich niet beïnvloeden door negatieve gedachten en emoties, geoefend en gefocust.
Fragment uit het boek ‘De weg van de leider’ van de Dalai Lama en management adviseur Laurens van den Muyzenberg.

 

Dit boek is ooit tot me gekomen door één van mijn eigen begeleiders en heeft me altijd geïntrigeerd. De wijze waarop de Dalai Lama beschrijft hoe de mind van een echte leider werkt en wat ervoor nodig is deze kalm te houden om tot de juiste visie en het juiste handelen te komen, heeft mij ertoe aangezet me te verdiepen op dit gebied.

Mijn naam is Juliëtte Plantenga en ben oprichtster van L’Agence du Kraft. Het is mijn doel ondernemers en directieteams van snelgroeiende bedrijven te begeleiden in bewust leiderschap, het vergroten van veerkracht en te groeien vanuit balans.

Waarom? 

Tijdens mijn werkzaamheden valt op dat veel snelgroeiende bedrijven niet altijd de juiste manier vinden om op te schalen. Vaak wordt de druk hoog opgevoerd en raken bedrijven uit balans. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat juist het opvoeren van druk in tijden dat het minder gaat averechts werkt. Het is eerder terugschakelen en komen tot rust dat nodig is om tot inzichten te komen. Om vervolgens vanuit die mindset over te gaan tot actie. Hieruit is de GO-GROW-FLOW methode ontstaan.

Waaruit bestaat de GO-GROW-FLOW methode? 

De methode is een blend van tools uit verschillende coaching- en teamcoaching opleidingen, wetenschappelijke kennis uit management- en leiderschapsliteratuur (uit het Oosten en Westen) als ook mijn eigen ervaringen met groei. Mijn interesse gaat uit naar wat een groeiend bedrijf succesvol maakt en wat daarvoor nodig is vanuit de leider, CEO, ondernemer zelf en zijn/ haar directieteam. In mijn ogen is de succesfactor de balans tussen het implementeren van concrete tools uit het Westen en het integreren van wijsheden uit het Oosten.

Waarom ligt de focus op snelgroeiende bedrijven?

De dynamiek die er gaande is, resoneert bij me door mijn eigen achtergrond in topsport. De ambitie om de top te bereiken, het fanatisme, de focus en snelheid die daarvoor nodig is, vraagt veel van een persoon. Daarnaast zijn er altijd allerlei teamdynamieken die spelen, die met elkaar opgelost dienen te worden voordat goede resultaten bereikt kunnen worden. Dit herken ik bij snelgroeiende bedrijven en ik voel me dan ook als een vis in het water.

De grootste uitdaging bij groei? 

De grootste groei begint bij de ondernemer en het directieteam zelf. Hun eigen houding, gedrag en manier van werken, straalt uit naar de rest van het bedrijf. Zodra als men dit niet wilt veranderen, verandert het bedrijf ook niet. Daarom begin ik altijd bij de ondernemer en het directieteam, omdat bij hun de kentering ingezet moet worden.

Waar staat ‘L’Agence du Kraft’ voor?

L’Agence du Kraft is een combinatie van twee verschillende talen het Frans & Zweeds. Het werkwoord agencer betekent in het Frans inrichten, vormgeven of indelen. Kraft betekent in het Zweeds kracht, energie of power. Ik geef het een vrije vertaling : ‘het vormgeven van de juiste kracht’.