Succesvol samenwerken in deze tijd? Laat je inspireren door Gung Ho!

Juliëtte

In Bewust Leiderschap, Inspiratie, Veerkrachtige Teams Geplaatst

“Wat, Gung Ho? Waar heb je het over?”

Ook bij mij kwam de term ter ore en met een blik vol verbazing, stelde ik de vraag: waar gaat dit over? Al bladerend door het niet al te dikke boek werd ik vrij snel gegrepen door de symboliek van het verhaal. Een verhaal over de wijsheid van een Indiaan, de eekhoorn, bever en gans afgezet tegen een management situatie waarbij een bedrijf op faillissement afstevent. Een interessante weerspiegeling van een praktijksituatie waarbij een CEO een niet goed functionerend team heeft te buigen naar een succesvolle samenwerking. Lees hier de drie principes van Gung Ho (Chinees voor samenwerken) en wellicht inspireert het je als leidinggevende op het moment dat je voor een soortgelijke taak staat.

Gung Ho principe 1 : De drijfveer van de eekhoorn

In de herfst zien we eekhoorntjes druk in de weer om een wintervoorraad eikels aan te leggen. Waarom zijn deze eekhoorntjes zo gedreven? Omdat ze een doel hebben waar ze waarde aan hechten. Zonder nootjes overleven ze immers de winter niet. Dit doel van het werk en het belang wat ze hieraan hechten motiveert de eekhoorntjes om hard te werken. Het maakt het werk wat ze doen de moeite waard. In een werksituatie vertaalt de gedrevenheid van de eekhoorn zich als volgt:

Waardevol werk

  1. Alle teamleden weten dat ze iets belangrijks bijdragen.
  2. Ze werken naar een gemeenschappelijk doel.
  3. Iedereen plant en acteert op basis van gemeenschappelijke waarden.

De rol van de leidinggevende is om de drie genoemde punten inzichtelijk te maken middels het faciliteren van een teamgesprek en men er zelf over na te laten denken. Met andere woorden niet zelf de doelen en waarden opleggen, maar gezamenlijk met het hele team hiertoe te komen.

Wanneer het team de gedrevenheid van de eekhoorn heeft, voelt dat ze waardevol werk hebben en acteren vanuit gemeenschappelijke waarden, beschrijft de methode van de bever hoe het werk gedaan dient te worden.

Gung Ho principe 2: De werkwijze van de bever

Bevers bouwen de ingang van hun hol onder water waardoor ze beschermd zijn tegen gevaar. Een dam wordt gebouwd om het water op een bepaalde hoogte te houden en de doorgang te beschermen. Als de dam breekt gaan alle bevers direct aan de slag om de dam te maken. Er is geen ‘baas’ bever en niemand maakt het werk van andere bevers ongedaan. Ze vertrouwen erop dat elke bever een bijdrage levert aan het werk van de hele groep.

De gedrevenheid van de eekhoorn is gefocust op de gemeenschap, de methode van de bever gaat over de rol van elk individu binnen die gemeenschap. Wederom worden een drietal handvaten aangereikt om de werkwijze van de bever te implementeren in een organisatie.

Zelf bepalen hoe je het doel wilt behalen

  1. Grenzen moeten duidelijk worden beschreven door leidinggevenden om aan te geven hoe groot het speelveld is.
  2. Er wordt geluisterd én geacteerd naar gedachten, behoeften, gevoelens en ideeën.
  3. Medewerkers moeten bekwaam zijn maar ook uitgedaagd worden.

De rol van de leidinggevende is om alle teamleden te betrekken bij het plan van aanpak. Teamleden kennen hun eigen werkplek honderd keer beter dan een leidinggevende, dus betrek hen erbij.

Gung Ho principe 3: De gave van de gans

Wanneer je een zwerm ganzen ziet, hoor je ze continue kwaken. Ze kwaken in het water, in de lucht en er is nooit slechts één gans die kwaakt. Welke boodschap zouden de ganzen elkaar sturen? Ganzen moedigen elkaar aan. Een gave waar mensen veel van kunnen leren. Aanmoedigingen kosten niets, zijn onuitputtelijk en leiden tot intrinsieke motivatie. Naast aanmoedigingen zijn ook felicitaties voor behaalde successen een belangrijk instrument om te motiveren. Wederom drie handvaten hoe de gave van de gans te implementeren in een werkomgeving.

Moedig anderen aan

  1. Felicitaties moeten TRUE zijn. Timely, Responsive, Unconditional en Enthusiastic, anders verliezen ze hun kracht.
  2. Scores bijhouden helpt om aan te moedigen. (Stel je voor dat er geen juichend publiek was bij een voetbalwedstrijd. Het zou de wedstrijd een stuk minder leuk maken.)
  3. E = MC2 = Een creatieve vertaling van Einstein’s bekende formule. Enthousiasme is gelijk aan de missie maal centen en complimenten. M.a.w. om mensen te enthousiasmeren zijn zowel materiële beloningen als complimenten en positieve feedback van belang.

Een klein pocketboekje als bron ter inspiratie in een tijd waarin menig leidinggevende voldoende druk op zijn of haar schouders zal voelen. Dat ook jouw bedrijf / team baat heeft bij de principes van Gung Ho!

0 Reacties

Laat een reactie achter