Het obstakel is de weg. Een stoïcijnse visie op ‘van tegenslagen kansen maken’.

In deze tijd waarin een ieder van ons op een manier geraakt wordt door de huidige omstandigheden, is het een grote kunst om uitdagingen om te draaien naar kansen. Onlangs las ik het boek – The obstacle is the way – van Ryan Holiday, waarin op een moderne manier een stoïcijnse visie wordt gegeven op hoe we van tegenslagen kansen kunnen maken. Voor mij is dit boek een inspiratie bron en vooral in deze tijd van het Coronavirus. Om die reden zet ik enkele highlights uiteen die je wellicht inzichten geven als ook positieve kracht om er daadwerkelijk iets mee te doen.

Dat wat in de weg staat, wordt de weg

Ryan Holiday laat in het boek aan de hand van de stoïcijnse filosofie inzien dat wat je pad blokkeert in werkelijkheid een nieuw en beter pad opent. Hij beargumenteert dat hoe we omgaan met onze problemen, of onze obstakels, bepaalt hoe succesvol we zullen zijn om ze te overwinnen. Zoals hij schrijft:

“De grootse mannen en vrouwen in onze wereld hadden geen buitengewoon geluk of uitzonderlijke talenten en ervaringen. Het enige dat ze deden was leven volgens een enkel principe: ‘Dat wat in de weg staat wordt de weg.’ Wat eerst onoverkomelijke obstakels leken, kunnen met een simpele verandering unieke kansen worden.”

Beproeving of uitdaging

We kunnen het leven zien als een beproeving of een uitdaging en daarin hebben we een keuze. Wat voor soort problemen of obstakels we ook tegenkomen, we hebben de keuze ze te bekijken op verschillende manieren: uit de weg gaan, met de vraag of we daarmee het probleem oplossen of zien als een uitdaging, waarbij we als het ware omdenken en elk obstakel zien als een test voor onze doorzettingsvermogen en veerkracht. Onze omstandigheden kunnen we immers niet aanpassen, maar hoe we over iets denken en hoe we op iets reageren kunnen we wél bepalen.

Wat te doen?

Het boek is opgedeeld in drieën: het waarnemen, het handelen en de wil. Alle drie de gebieden komen in het klassieke stoïcisme terug en Ryan Holiday zet ze in een modern jasje.

1. Het waarnemen

De interpretatie van waarnemingen en emoties. Holiday beschrijft hoe met alles wat er gebeurt in het leven de interne interpretatie van groot belang is. Is iets een probleem of een uitdaging? Pech of toch een kans? Het antwoord hangt af van hoe wij onze waarnemingen in onze mind interpreteren en aan welke emoties we toegeven. Uiteindelijk gaat het erom onze doelen te internaliseren en ons geluk te laten afhangen van dingen die wel onder onze controle zijn.

2. Het Handelen

Het handelen, of het nemen van de juiste acties. Als we namelijk onze waarnemingen en emoties in perspectief hebben geplaatst, moeten we hier vervolgens ook naar handelen. Maar niet elke handeling of actie is goed. In het boek gaat het vooral over hoe je een handeling zou moeten ondernemen, niet zo zeer welke handelingen.

Zo zouden we onze obstakels moeten benaderen met volharding, creativiteit, veerkracht, een strategische visie, en met het oog gericht op potentiële kansen. Het uitvoeren van de juiste handelingen is dan ook de manier om obstakels te overkomen.

3. De wil

Als laatste moeten we onze eigen ‘innerlijke citadel’ ontwikkelen. Dit is een bron van interne kracht die niemand aan kan tasten en niemand af kan pakken. Dit is gerelateerd aan het stoïcijnse concept van amor fati, het liefhebben van elke situatie ongeacht wat het is, maar ook het mentaal voorbereid zijn op negatieve dingen.

Deze interne kracht is vooral belangrijk bij situaties waar we niks aan kunnen veranderen, als er geen handelingen en acties meer zijn die we kunnen doen om een obstakel te overwinnen. Met andere woorden: als we de situatie moeten verdragen zoals het is.

Het is de kunst om dan in te zien dat de wil, en de innerlijke citadel, onaantastbaar zijn en niemand dit van ons kan afpakken. Dus ongeacht in welke situatie we ons bevinden, we kunnen nog steeds standvastig zijn, en met opgeheven hoofd ons lijden accepteren.

Ter afsluiting,

Natuurlijk is dit alles niet makkelijk en is het niet zo dat als we deze stappen nemen dat dan alles ineens is opgelost. Maar het is wel een houding die ons kan ondersteunen om deze tijd met opgeheven hoofd door te gaan en te door staan. Dat het boek en de voorbeelden die worden aangedragen uit de geschiedenis je mogen inspireren en de kracht mag geven die nodig is!

—————————————-

Bron: voor dit artikel is gebruik gemaakt van een uitgewerkte samenvatting op https://denieuwestoa.nl/het-obstakel-is-de-weg/

0 Reacties

Laat een reactie achter