De kracht van journaling & hoe het ons nu kan ondersteunen.

Juliëtte

In Bewust Leiderschap, Inspiratie Geplaatst

Op dit moment nu er om ons heen veel gaande is en we wellicht enige onrust in onszelf ervaren, merk ik dat de verschillende tools die ik dagelijks voor mezelf in zet en ook aan mijn klanten adviseer, juist nu zo waardevol zijn om gebruik van te maken. Een van die tools is; journaling.

Journaling is niets meer dan het dagelijks opschrijven van al je gedachten, je emoties, je ideeën, alles wat je in je hoofd ervaart en in het huidige moment aandacht vraagt. Het kan vergelijkbaar zijn met het schrijven van een dagboek over de gebeurtenissen in je leven. Echter journaling is veel meer dan dat en heeft een andere intentie. De intentie is dat door over je gedachten en wat je in het huidige moment ervaart te schrijven, je loslaat wat er in je hoofd om gaat, je tot zelfreflectie komt en vaak alles meer geordend krijgt.

Journaling is niet iets dat alleen maar wordt gedaan door ‘diary girls’. Als je er op googled zul je zien dat veel succesvolle ondernemers, top CEO’s en high professionals deze tool al jarenlang toepassen en als heel waardevol ervaren.

Vooral nu kan het een tool zijn om toe te passen en een beroep op te doen om zo de rust in jezelf te bewaren, de stress die je wellicht in jezelf of om je heen voelt van je af te schrijven. Het is een moment met je binnenwereld. De plek die zo belangrijk is om goed voor te zorgen en ook ‘schoon’ te houden.

Wat levert journaling je op en vooral in deze tijd?

  • Tijd met jezelf

Dit hoeft geen uren te duren. Het kan ook in 5 minuten. Je pakt een pen en papier of opent je computer. Start bijvoorbeeld met de vraag; hoe voel ik me nu? Wat is het wat me nu bezig houdt en aandacht vraagt? Dit kan dus van alles zijn. Laat je pen het werk doen en begin met schrijven.  

  • Ordenen van gedachten

Doordat je zaken aan het opschrijven bent en je als het ware een braindump doet, gaat het uit je hoofd en krijg je er vanzelf meer structuur in. Het overzicht ontvouwt zich op het scherm of papier voor je. Dit kan waardevol zijn bij het nemen van belangrijke beslissingen, het creëren van overzicht of om gewoon tot rust te komen.

  • Zelfreflectie

Door te schrijven ontstaat er vanzelf dat je als een soort ‘outsider’ van een afstand naar de situatie kan kijken en daarmee ga je reflecteren. Je kan al schrijvend reflecteren en komt dan vaak vanzelf tot mooie inzichten.

  • Creativiteit

Als je merkt dat er veel ideeën in je hoofd zitten mbt tot een bepaald plan of project, schrijf die allemaal op. Doordat je dit doet kom je in een creatief proces en ga je brainstormen met jezelf. Ook hier; laat de pen of je typende vingers ongestoord het werk doen. Je zult je verbazen wat er allemaal uit je kan komen.

  • Vermindering van stress

Schrijven heeft een therapeutisch effect. Psychologen en wetenschappers weten dit al vele jaren en er zijn diverse onderzoeken waarbij is bewezen dat schrijven helpt bij het verminderen van stress. Dus waarom niet gewoon uitproberen en doen? Je merkt vanzelf wat het je oplevert.

Practice what you preach

Ikzelf maak dagelijks gebruik van journaling, omdat ik op deze manier hetgeen wat er om me heen speelt en vooral in mijn binnenwereld van mezelf af schrijf. Ik gebruik het als een vorm van zelfreflectie, om inzicht(en) te krijgen in wat er werkelijk speelt en waarom bepaalde emoties nu de aandacht vragen. Door te journalen dwing ik mezelf naar binnen te keren en mijn vingers of de pen het werk te laten doen. Hoe vaker ik dit doe hoe makkelijker het wordt en hoe meer het me ook oplevert.

Vooral nu tijdens deze hele rare dagen en periode in ons leven, nodig ik je uit die pen, papier of computer te pakken en ga (met jezelf) aan de slag!

0 Reacties

Laat een reactie achter