Niets-doen is een werkwoord.

Juliëtte

In Bewust Leiderschap, Inspiratie Geplaatst

Soms merk je in je leven of in je business dat het stroef loopt, dat her en der haperingen zijn, dat de zaken niet gaan zoals je zou willen en dat je het even niet meer weet. Een reactie kan zijn dat je dan juist harder gaat werken, meer vanuit kracht zaken neer gaat zetten, dat de focus ligt op duwen, trekken en je als het ware gaat ‘bijten’. Terwijl vaak op deze momenten juist het tegenovergestelde nodig is: namelijk niets-doen. Maar wat is dát spannend! Want als ik niets doe, wie doet er dan wel wat? Een verlies van controle kan over je heen komen. En precies dat gevoel maakt het dat we van nature niet altijd geneigd zijn dit op te zoeken. Terwijl het zo waardevol is.

Wat is dan precies niets-doen?

Niets-doen is in feite een werkwoord en dus indirect ook een activiteit. Alleen er zit een andere energie onder dan bij ‘doen’. De energie is meer naar binnen door de stilte op te zoeken, waardoor we tot rust en bezinning komen. In deze bezinning ontvangen we vaak inzichten die erg waardevol zijn en waar we niet bij kunnen komen als we continu maar door gaan. De kunst zit hem in het durven over te stappen naar niets-doen.

Welke vormen van niets-doen zijn er en hoe toe te passen op jezelf en ook in je bedrijf?

1. Meditatie

Er wordt ontzettend veel geschreven, gesproken en er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie en hoe het ons kan helpen juist in de momenten dat we het lastig hebben. Misschien is dit herkenbaar, maar persoonlijk merk ik, dat als er lastige momenten zijn dat dan het laatste is waar ik behoefte aan heb, is meditatie. Want dan zit ik stil op een kussen. Gaat dat me nu helpen? Ik worstel dan de eerste minuten en leg geregeld het kussen of m,n koptelefoon weg. Gevoelens van frustratie komen omhoog en ongeduld komt voorbij. Maar ….uiteindelijk als ik me er dan toch toe heb gezet, weet ik weer…. JAWEL, dit helpt me wel! En dit is goed voor me. Hetzelfde gevoel als na sporten. Je voelt aan alles dat het goed voor je is.

2. Wandelen

In de ‘heat of the moment’ is het o zo waardevol er even uit te gaan en naar buiten te lopen. Een blokje om maken of als het kan de natuur op zoeken. Het kan klein. Je hoeft niet meteen naar het bos of het strand dat een uur rijden is. Het gaat erom, jezelf in een andere houding te krijgen en in het bijzonder in je lichaam te komen. Hetzelfde gebeurt eigenlijk met meditatie dan zak je ook uit het hoofd en kom in je lichaam. Wandelen heeft een zelfde soort effect. Je komt uit het brein en je gaat naar je benen. Je voeten raken de grond. En de grond laat je aarden. Het trekt je letterlijk naar beneden. En als ik nog dieper ga, kan het zelfs gebeuren dat je de thematiek waar je mee zit ook los laat de aarde in. Dit klinkt wat ‘zweverig’ wellicht, maar dit is wel wat het is en kan er nu geen andere woorden aan geven. Behalve dat het werkt en dat je na dit blokje om vaak ‘another point of view’ hebt en frisse energie.

3. Zet jezelf op “Pauze”

Je kan dit toepassen tijdens werk en ook letterlijk benoemen met: “Ok, ik zet mezelf even op pauze.” Hierdoor creëer je voor jezelf tijd en geef je jezelf de ruimte om eventjes niets te doen en jezelf de vraag te stellen: ‘Wat heb ik nu nodig?’, ‘Wat is nu belangrijk voor mij?’. En wat dan opkomt; it’s all fine! Het kan zitten in een kop thee of koffie, iets lezen uit een boek of artikel of het beluisteren van mooie muziek. De kunst is om het klein te houden. Enkel jezelf het ‘kado’ te geven het brein tot rust te brengen en niet door te blijven denderen. Het effect hiervan kan groot zijn.

4. Echt niets doen

Pak een stoel, ga zitten bij het raam en kijk naar buiten. Laat de gedachten stromen. Want die zullen voorbij razen. Komen en gaan. Als wolken aan de horizon. En realiseer je dan: we kunnen de wereld om ons heen niet veranderen noch controleren. Het enige dat we kunnen doen is de rust in ons eigen hoofd bewaren en dat ligt volledig bij onszelf. En vaak zie je dan ook dat de wereld om ons heen best rustig is, het is vooral hoe we onszelf ernaar verhouden. Want de boom waar je misschien naar aan het staren was, is niet van plek verandert en blijft rustig staan.

Zo zie je maar, niets-doen is een werkwoord. Een woord om mee te werken. Precies zoals past bij jouzelf. En het tegenovergestelde is wat er gebeurt: van niets-doen gaan we weer doen maar dan vanuit nieuwe inzichten en een hele andere energie. Ik nodig je (en uiteraard ook mezelf) uit wat vaker niets te doen!

0 Reacties

Laat een reactie achter