Lichter ondernemen in 2020? Laat je inspireren door Japanse wijsheden!

Juliëtte

In Bewust Leiderschap, Inspiratie Geplaatst

Het is momenteel half november en het einde van het jaar 2019 nadert. Een moment waarin veel ondernemers en directieteams druk bezig zijn met de plannen voor 2020. Bij het opstellen van dergelijke plannen worden cijfers geanalyseerd, nieuwe begrotingen opgesteld en veelal teruggekeken naar wat afgelopen jaar wel werkte en wat niet om vanuit daar het plan voor 2020 te maken. Nu gaat mijn nieuwsgierigheid uit naar of er in die plannen ook onderdelen als ‘het vinden van balans’, ‘imperfectie is perfect’ en ‘werken vanuit passie’ worden meegenomen? Oftewel de Japanse wijsheden ChōwaWabi Sabi en Ikigai. Drie inspirerende wijsheden waar we hier in het Westen veel van kunnen leren. In deze blogpost zet ik een samenvatting van de begrippen uiteen en ik nodig je vooral uit de boeken voor jezelf en je team aan te schaffen ter inspiratie voor de plannen van 2020. En als je nieuwsgierig bent ingesteld.. lees dan mijn persoonlijke noot onderaan over hoe ikzelf lichter ga ondernemen in 2020.

Chōwa Japanse wijsheid voor een leven in balans

Dit boek is onlangs gepubliceerd. In mijn ogen een mooie aanvulling in de reeks van boeken over Japanse wijsheden. Akemi Tanaka beschrijft in chōwa wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te leven. Chōwa is het Japanse begrip voor ‘de zoektocht naar balans’. In het boek beschrijft ze hoe je chōwa kan toepassen in je privé als ook werkende leven. Ze begint het boek met je eigen balans vinden en start met het huis. Hoe omgang met je huis een impact kan hebben op het vinden van balans. In mijn ogen kan dit ook toegepast worden op kantoor; samen de ruimte opruimen, elementen van de natuur inbrengen en plekken van rust creëren om tot bezinning te komen. Verder in het boek komt aan de orde hoe in harmonie met anderen te leven en dat het naar anderen luisteren en zelf niets zeggen zo mooi kan zijn als een bloem. In mijn ogen geldt precies hetzelfde voor omgang met collega’s en het is een idee hier afspraken over te maken. Balans brengen in onze manier van werken is een volgend onderwerp en dat het gaat om werk en vrije tijd in balans te houden door jezelf vrije tijd te gunnen en écht afstand te nemen. Met andere woorden hecht echt waarde aan je vrije tijd en ben ook echt vrij als je vrij bent. In plaats van met je hoofd, telefoon, laptop bij je collega’s.

Wabi Sabi Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven

Wabi sabi is een concept uit de Japanse cultuur dat ons helpt de schoonheid in imperfectie te zien, simpelheid te waarderen en de vergankelijkheid van het leven te accepteren. Niets is eeuwig. Niets is af. Niets is perfect. Zo zou je de kern van het Japanse begrip wabi sabi kort kunnen omschrijven. In een wereld waarin alles draait om sneller, beter en meer. Wat als we daar nu eens mee zouden stoppen? De schoonheid in te zien van hetgeen we allemaal reeds hebben, accepteren hoe het nu is, loslaten van wat we zouden willen en vervolgens te zien wat er dan tevoorschijn komt. Is dit een manier van denken om mee te nemen in de businessplannen voor 2020? Minder groei in de zin van meer verkopen maar juist groeien met het huidige team op een verdiepende manier? Plezier vinden met elkaar in kleine dingen. Het gezamenlijk ontwikkelen van veerkracht. Het omarmen van mislukkingen. Het goede in je collega inzien in plaats van te focussen op wat minder goed gaat.

Ikigai Japans geheim voor een lang en gelukkig leven

Over Ikigai zijn twee boeken verschenen. In het eerste boek ‘Ikigai’ komt de definitie aan de orde en in ‘vind je Ikigai’ wordt toegelicht hoe dit begrip in de praktijk toe te passen. Ikigai betekent ‘een reden van bestaan’. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen één of meerdere ikigai: een passie waar we ’s ochtends ons bed voor uitkomen en die de moeite waard is om voor te leven. In een model waarin ikigai centraal staat komen vier componenten samen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je kunt ervoor betaald worden en je bent er goed in. Het is de kunst bij jezelf te onderzoeken wat jouw ikigai is en hoe ernaar te leven. Hoe in flow te komen en te leven naar hetgeen je energie geeft in plaats van kost. Met je team kan het interessant zijn het model eerst ieder voor zich in te vullen en dan met elkaar te delen. In het boek ‘vind je Ikigai’ komen er verschillende tips aan de orde. Aan de hand van drie verschillende reizen wordt het toegelicht; reis door onze toekomst – verleden en heden. Waarbij dus de toekomst als eerste uiteen wordt gezet en pas op het einde het heden. Een mooie oefening, wederom met het team te doen en samen deze reis eerst voor jezelf en dan voor het bedrijf uiteen te zetten.

Lichter ondernemen in 2020 voor L’Agence du Kraft?

Ook ik ga lichter ondernemen in 2020 en probeer bovenstaande begrippen te omarmen. Mijn focus gaat naar één doel, één programma, één doelgroep. Ontstaan vanuit mijn reis door het heden, verleden en de toekomst, gedreven vanuit passie, mijn continue zoektocht naar balans en de kunst de schoonheid in te zien van hetgeen ik momenteel reeds heb (ontwikkeld / gedaan), dit te ontdoen van wat er niet meer toe doet en dan te zien wat er tevoorschijn komt. Het programma is momenteel in de maak en team worskhops over ChōwaWabi sabi en Ikigai zijn er in opgenomen. Met het doel lichtheid in ondernemen te omarmen en vanuit daar te groeien.

0 Reacties

Laat een reactie achter