Het is herfst. Tijd voor balans opmaken en herordening?

Juliëtte

In Bewust Leiderschap, Inspiratie Geplaatst

Terwijl momenteel de zon door de bomen schijnt en de prachtig gekleurde bladeren in het zicht brengt, de wind zachtjes tegen de ramen schuurt, zit ik achter mijn computer en bedenk me, wat brengt dit seizoen mij?

In het artikel Het is zomer. Tijd voor reflectie? refereerde ik reeds naar het inspirerende boek van Jaap Voigt Leven en werken in het ritme van de seizoenen en wederom haal ik het aan. Waarom? Omdat het momenteel herfst is en dit seizoen in mijn ogen zo rijk is aan ontwikkelingen dat ik er niet omheen kan een blogpost aan te wijden.

Wat zegt het boek over het seizoen?

In het boek wordt aangegeven dat “de herfst een tijd is waarin het gaat over een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Het is een tijd van voorbereiding; een tijd waarin je je gereed maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing. In de herfst heeft de tijd een andere werking dan in de zomer. In de zomer staat de tijd voor maximale groei, in de herfst bewerkstelligt hij rijpheid. Het gaat nu om consolidatie, balans opmaken en nadenken over wat verworven is en daar lessen uit te trekken.

In deze tijd trekt de geest zich terug uit wereldse zaken en vanuit het geweten wordt beoordeeld wat winst en wat verlies heeft gebracht. ‘Je kiel komt dieper te liggen’; je wordt krachtiger omdat er sprake is van zelfkennis die voortkomt uit introspectie; daarmee worden zowel je eigen kracht als je zwakheden steeds duidelijker voor je.”

Elk prachtig geschreven woord uit het boek raakt me en het resoneert van binnen.

Wat brengt het seizoen mij?

Voor mij persoonlijk voelt dit seizoen als onrustig, als de wind die me heen en weer blaast op een gure herfstdag. Het kan aanvoelen als een rommeltje. Van links naar rechts. Het is aan mij te accepteren wat er om me heen gebeurt, mee te durven bewegen met de wind en los te durven laten zoals de bladeren van de bomen. Ondertussen vanuit inkeer en stilte komen tot de juiste beslissingen. Herordenen, open staan voor nieuwe richtingen en ontvankelijk voor wat er komen gaat. Dit alles vanuit mijn eigen vertrouwde basis en geloof in eigen kracht.

Wat brengt het seizoen jouw bedrijf?

Zie jij in wat de herfst jouw bedrijf brengt? Gun jij jezelf en het directieteam de balans op te maken, te beschouwen en te beoordelen zodat jullie klaar zijn voor de winter? De herfstperiode staat voor opruimen, ordenen en ook afstand nemen. Het is waardevol hier bewust van te zijn en met het hele team gebruik van te maken. Het omarmen van de rijkdom van de natuur. Met elkaar naar buiten gaan, een wandeling maken. Even afstand nemen. En ondertussen met elkaar de balans opmaken. Wat werkte wel, wat werkte niet?

Waarom niet? Het is zo alweer winter….

0 Reacties

Laat een reactie achter